Naslovna

Otvoreno pismo Komore medicinskih sestara-tehničara KS

Poštovani Premijeru Kantona Sarajevo — gosp. Edine Forto,

Obraćamo Vam se ispred Komore medicinskih sestra – tehničara Kantona Sarajevo koja broji 3665 medicinskih sestara-tehničara, a u vezi sa iznošenjem netačnih informacija i navoda koje ste dana 30.10.2019 iznijeli na Skupštini Kantona Sarajevo, a u vezi plaća medicinskih sestara – tehničara.

Iznenađeni smo da se u posljednje vrijeme u javnosti negativno promovira profesija medicinskih sestara- tehničara u Kantonu Sarajevo, kao i da se iznose paušalne informacije o platama medicinskih sestara- tehničara.

Istitćemo, da ne dozvoljavamo da se u javnosti urušava ugled naše časne profesije koja zasigurno u zdravstvenom sistemu zahtjeva bolji položaj i veće novćane naknade od onih koje ste netačno prezentirali, budući da najveći dio poslova i zadataka u zdravstvu obavijaju medicinske sestre-tehničari.

Medicinske sestre – tehničari nisu pomagačka profesija u zdravstvu, nego ravnopravni članovi zdravstvenog tima, koji imaju razvijena znanja i vještine za pruzanje kvalitetne zdravstvene njege, a od koje u konačnici zavisi uspjeh lijećenja pacijenata. Zbog toga ne želimo da se na bilo koji naćin omalovažava vrijednost rada medicinskih sestara -tehničara,

Smatramo da bi ste Vi, kao čelna osoba vladajuće političke strukture, trebali da uložite sve napore u cilju poboljšanja zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, na način da uspostavite jasne strategije razvoja kadrova u zdravstvu, strategije unapređenja kvaliteta i sigurnosti zdravstvene zaštite i usluga, uspostavite novu nomenklaturu zdravstvenih kadrova, te revidirate zastarjele standarde i normative, čime bi se značajno unaprijedila reforma zdravstvenog sistema.

Napominjemo, da medicinske sestre – tehničari mogu biti samo rješenje nagomilanih problema u zdravstvu, ukoliko bi zdravstvena politika u Kantonu Sarajevo bila orijentirana na kvalitetne reformske procese u kojima će dominantnu ulogu imati medicinske sestare – tehničari, kao što su to uradile zemlje članice Evropske unije. Očekujemo da prije, nego što istupite pred javnost provjerite tačnost informacija, kako se ne bi dovelo u pitanje ozbiljnost Vašeg rada i uloge. Budući da su do sada zanemarivani zahtjevi naše profesionalne Komore, a po pitanju unapređenja profesije u Kantonu Sarajevo, otvoreni smo za svaku saradnju u cilju ostvarivanja zajedničkih interesa.

S iskrenim uvažavanjem,

Otvoreno pismo Komore medicinskih sestara-tehničara